Промоции

Общи условия

Общи условия

 

I. КАК ДА ПАЗАРУВАТЕ

 

1. Имате избор да направите поръчка като регистриран или нерегистриран потребител в нашия сайт. Ако сте регистриран потребител кликнете на профил и въведете e-mail адрес и парола.

 

2. Поръчка може да направите, когато изберете даден продукт и кликнете върху бутона "Купи". Ще бъдете отведени във Вашата пазарска количка, където ще видите продукта. Преди да въведете вашите данни и да натиснете бутна "Поръчай" може да добавяте колкото искате продукти във вашата количка.

 

3. Когато приключите с добавянето на продукти в пазарската количка, въведете купон за отстъпка, ако имате такъв. Той се въвежда в полето "Въвеждане на код за отстъпка".

 

4. За да подадете своята поръчка вие трябва да:

 

4.1 попълните вярно данните за доставка - email, име, фамилия, телефон, град, пощенски код и адрес. Ако искате да уточните информация относно продуктите, които желаете да закупите и / или особеност при доставката, моля попълнете полето "Коментар";

 

4.2  изберете дали искате да се абонирате към бюлетини относно промоции и нови продукти към нашия сайт;

 

4.3 изберете дали искате да пазарувате като частно лице или като фирма. В случай, че искате да пазарувате като фирма, трябва да въведете следните данни - фирма, ЕИК / БУЛСТАТ, адрес и МОЛ

 

4.4. изберете начин на плащане - наложен платеж или банков превод;

 

4.5 да се съгласите с "Общите условия" на сайта, като оставите отметка пред "Прочетох Общи условия на сайта и съм съгласен/а да ги спазвам";

 

5. Ще получите два имейл-а - първия с потвърждение, че поръчката ви е приета и втория с уведомление, че поръчката ви е вече изпратена. В деня на доставката ще получите SMS от Еконт.

 

 

II. ЦЕНИ И УСЛОВИЯ ЗА ДОСТАВКА

1. Поръчки се приемат само в работни дни до 15:00 часа българско време. Ако направите поръчка след този час, то тя ще бъде приета и обработена на следващия работен ден.

 

2. След приемане на вашата поръчка, ние се задължаваме да ви изпратим съответния/те артикул/и от 1 до 3 работни дни по куриерска фирма Еконт. Това условие не важи единствено, когато е избрана опция за плащане по банков път, в този случай поръчката се обработва, след като получим вашето плащане.

 

3. Крайната сума, която виждате във вашата количка е цената само на артикула/ите с включено ДДС.

 

4. Вие сте задължени да платите и цената за доставка, която е както следва според дадената информация от Еконт

 

Ние изпращаме всички пратки от офис на Еконт, за да намалим стойността на доставката до вас.

 

Важно е да знаете, че крайната цена за доставка варира и от стойността на покупката ви, тъй като Еконт начислява 1,20% такса върху стойността на наложения платеж.

 

 

III. НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ

 

1. Наложен платеж

 

              Плащането се осъществява при получаване на стоката.

 

2. По банков път.

 

            Ако изберете да платите по банков път, вие ще получите информация за банкова сметка, на която трябва да приведете сумата на вашата поръчка. Обърнете внимание, че при този метод на плащане, вие трябва да заплатите сумата за доставка при получаване на пратката.

 

 

IV. ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

 

Lageren-Sviat.com/тарговецът уважава правото на нашите потребители за неприкосновеност на личните данни. Ние се отнасяме с особено внимание към информацията, която ни оставяте при регистрация или поръчка в нашия сайт. За да се регистрирате в нашия сайт или да направите поръчка вие доброволно приемате да дадете своите имена, email, телефон и адрес за доставка. Тази информация се съхранява в нашия администраторски панел, който е защитен чрез парола и до него нямат достъп външни лица. Ние сме регистрирани, като администратор на лични данни и спазваме Закона за защита на личните данни.

 

Ние гарантираме, че данните (име, телефон и адрес), които сте въвели, ще бъдат споделени единствено и само със съответната куриерска фирма, за да извършим направената от Вас поръчка. Куриерските фирми са регистрирани, като администратори на лични данни и са задължени да спазват Закона за защита на личните данни. Email адресът също няма да споделян с трети лица или фирми, той ще бъде използван, за да ви дадем информация относно статуса на вашата поръчка. Ако по време на поръчката изберете опцията за абонамент към нашия сайт, вие ще получавате и имейли с информация за промоциите и новите продукти на сайта. Вие имате право да се откажете от абонамента към нас по всяко време.

В случаите, когато Вие изисквате фактура от нас, ще Ви бъде поискана следната информация - фирма, ЕИК/Булстат, адрес и МОЛ. Тази информация също няма да бъде споделяне с трети лица и фирми и ще бъде използвана единствено и само за издаване на вашата фактура.

 

 

 

V. РЕКЛАМАЦИЯ

 

Потребителят/клиентът има право да направи рекламация при констатирани липси и несъответствие с обявената търговска марка. Извън тях клиентът няма право да откаже да получи и заплати поръчаната от него стока. В противен случай той дължи заплащане на извършените разходи за доставка и връщане на стоката.

 

Рекламацията се предявява до седем работни дни след получаване на стоката.

 

При предявяване на рекламация потребителят може да претендира за:

 

1. Връщане на продукта и възстановяване на заплатената от потребителя сума

 

Lageren-Sviat.com/тарговецът изплаща сумата (невключваща транспорта) не по-късно от 30 работни дни, считано от датата, на която потребителят е направил рекламация, чрез пощенски запис или банков превод (в този случай е необходимо да посочите банка, IBAN, BIC, име на титуляря на сметката).

 

2. Заменяне на стоката с нова

 

Lageren-Sviat.com/тарговецът заменя стоката в срок от 7 дни от датата на доставка или възстановява платената сума, ако преждевременно продуктът е изчерпан.

Връщането, подмяната на продукта или възстановяването на заплатената от потребителя сума става само ако продуктът или продуктите бъдат върнати в запазена оригинална опаковка и изправно състояние, неизползвани, с оставени на местата им етикети.

 

Транспортните разходи за връщане на стока са за сметка на клиента. В случай на замяна на стока клиентът заплаща 1.5 куриерска такса вместо 2 такси за транспорт в двете посоки.

 

 

VI. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛЯ/КЛИЕНТА

 

1. Потребителят/клиентът има възможност да разглежда и да поръчва обявените стоки на интернет магазина Лагерен Свят.

 

2. Потребителят/клиентът има право да се информира за състоянието на своята поръчка.

 

3. Потребителят/клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата. Потребителят е длъжен незабавно да уведомява lageren-sviat.com/тарговеца  за всеки случай на неправомерен достъп чрез използване на неговото потребителско име и парола, както и винаги, когато съществува опасност от такова използване.

 

4. Потребителят/клиентът е длъжен да заплати цената на поръчката си според обявеният начин на страницата на Лагерен Свят.

 

5.  Всеки Потребител/клиент, независимо дали е клиент на lageren-sviat.com/тарговеца се задължава при ползване на услугите:

 

•    да не нарушава и да зачита основните права и свободи на гражданите и правата на човека, съгласно Конституцията и законите на Република България и признатите международни актове;

 

•    да не накърнява доброто име на другиго и да не призовава към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпление, към насилие над личността или към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда;

 

•    да не нарушава чужди имуществени или неимуществени права и интереси, като право на собственост, право на интелектуална собственост и др.;

 

•    да спазва българското законодателство, приложимите чужди закони, правилата на морала и добрите нрави и Интернет етиката при ползване на предоставяните от Лагерен Свят услуги;

 

•    да уведомява незабавно lageren-sviat.com/тарговеца  за всеки случай на извършено или открито нарушение при използване на предоставяните услуги;

 

•    да не зарежда, изпраща, предава, разпространява или използва по какъвто и да било начин и да не прави достояние на трети лица софтуер, компютърни програми, файлове, приложения или други материали, съдържащи компютърни вируси, системи за неоторизиран отдалечен контрол ("троянски коне"), компютърни кодове, или материали, предназначени да прекъсват, затрудняват, нарушават или ограничават нормалното функциониране на компютърен хардуер или софтуер или телекомуникационните съоръжения или имащи за цел неоторизирано проникване или достъп в чуждестранни ресурси или софтуер;

 

•    да не извършва злоумишлени действия;

 

•   да обезщети lageren-sviat.com/тарговеца  и всички трети лица за всички претърпени вреди и пропуснати ползи, включително за всякакви разходи и платени адвокатски възнаграждения, настъпили вследствие на предявени искове от и/или платени обезщетения на трети лица във връзка с Интернет страници, хипер-връзки, материали или информация, които Потребителят е използвал, разположил на сървъра, изпращал, разпространявал, направил достояние на трети лица или направил достъпни чрез Лагерен Свят в нарушение на закона, настоящите Общи условия, Добрите нрави или Интернет етиката;

6.  Клиентът се задължава да посочи точен и валиден телефон, адрес за доставка и електронен адрес, да плати цената на стоката, да заплати разходите по доставката, когато същата не е безплатна и да осигури достъп и възможност за получаване на стоката. В случай, че изрично не е посочено, че доставката е безплатна , същата се счита за възмездна.

 

VII. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА LAGEREN-SVIAT.COM/ТЪРГОВЕЦА

 

1. Lageren-sviat.com/тарговецът няма задължението и обективната възможност да контролира начина, по който потребителите използват предоставяните услуги.

 

2. Lageren-sviat.com/тарговецът  има право, но не и задължение да запазва материали и информация, разположени на сървъра на Лагерен Свят.

 

3. Lageren-sviat.com/тарговецът  има право по всяко време, без уведомяване на Потребителя/клиента, когато последният ползва услугите в нарушение на настоящите условия, както и по преценка на Lageren-sviat.com/тарговецът да прекрати, спре или промени предоставяните услуги във връзка с ползването на сайта. Lageren-sviat.com/тарговецът не носи отговорност спрямо потребителите и трети лица за претърпени вреди и пропуснати ползи, настъпили вследствие прекратяването, спирането, променянето или ограничаването на услугите, изтриването, модифицирането, загубването, недостоверността, неточността, или непълнотата на съобщения, материали или информация, пренасяни, използвани, записвани или станали достъпни чрез Лагерен Свят.

 

4. Lageren-sviat.com/тарговецът се задължава да достави в срок заявената за покупка стока.

 

5. Lageren-sviat.com/тарговецът не носи отговорност за вреди, причинени върху софтуера, хардуера или телекомуникационните съоръжения, или за загуба на данни, произтекли от материали или ресурси, търсени, заредени или използвани по какъвто и да било начин посредством предоставяните услуги. Съветите, консултациите или помощта, оказани от специалистите и служителите на lageren-sviat.com/тарговеца  във връзка с ползването на услугите от потребителите, не поражда каквато и да било отговорност или задължения за lageren-sviat.com/тарговеца. Lageren-sviat.com/тарговецът не носи отговорност при невярност на посочената от производителя информация за стоката.

 

6. Lageren-sviat.com/ тарговецът  не носи отговорност за неизпълнение на задълженията си по този договор при настъпване на обстоятелства, които lageren-sviat.com/тарговеца  не е предвидил и не е бил длъжен да предвиди – вкл. случаи на случайни събития, проблеми в глобалната мрежа на Интернет и в предоставянето на услугите извън контрола на lageren-sviat.com/тарговеца.

 

7. Lageren-sviat.com/тарговецът има право да инсталира на компютрите на потребителите кукита (cookies). Кукитата представляват текстови файлове, които се запазват от Интернет страницата върху твърдия диск на Потребителя и позволяват възстановяване на информация за Потребителя, като го идентифицират и позволяват проследяване на действията му, Интернет страниците, които посещава, хипер-връзките, които използва, информацията, която ползва и записва и други.

 

 

VII. ИЗМЕНЕНИЯ

 

Общите условия могат да бъдат променяни по всяко време от lageren-sviat.com/тарговецът, който има право и да променя характеристиките на предоставяните услуги и настоящите Общи условия и на основание промени в законодателството. Lageren-sviat.com/тарговецът  се задължава да уведоми Потребителя/клиентa за промените в Общите условия, като на видно място в Интернет страницата си публикува съобщение за измененията им и даде достатъчен срок да се запознае с тях. В дадения срок, ако Потребителя/клиентa не заяви, че отхвърля промените, то той се счита обвързан от тях. В случай, че Потребителят/клиентът заяви в дадения срок, че не е съгласен с промените, то lageren-sviat.com/тарговецът  има право веднага да спре или прекрати предоставянето на услугите на Потребителя/клиентa.

 

 

VIII. ТЕРМИНОЛОГИЯ

 

1. Под “Потребител/клиент” се разбира всеки, който е заредил интернет страницата lageren-sviat.com на своя компютър.

 

2. Под “Поръчка” се разбира избраните стоки и всички други атрибути свързани с начина на доставка и заплащане на стоката от клиента/потребителя.

 

3. Lageren-sviat.com/тарговецът е  АГРОМАШ-СИ ЕООД

 

4 Интернет магазина  Лагерен Свят е собственост на  АГРОМАШ-СИ ЕООД

 

5. Всички спорове между страните се решават в дух на разбирателство и добра воля. В случай, че съгласие не бъде постигнато, всички неразрешени спорове, включително спорове, породени или отнасящи се до тълкуването му, недействителност, изпълнение или прекратяване, както и спорове за попълване на празноти в договора или приспособяването му към нововъзникнали обстоятелства, ще бъдат разрешавани от компетентния съд по регистрация на ТЪРГОВЕЦА, съобразно българското законодателство.